Батьківщиною ванілі прийнято вважати Америку, а точніше, територію сучасної Мексики. Здавна ацтеки ваніль використовували, як цінні прянощі, тому вони додавали її, наприклад, в напій, який робили з какао-бобів. Але цінувалася ваніль не тільки як прянощі, її з давніх-давен застосовували як лікарський засіб і використовували при диспепсії, хлорозі, лихоманці, нервових і психічних розладах, для поліпшення травлення і позбавлення від кишкових газів. Особливо цінувалася ваніль при лікуванні недокрів’я.

Отримують ефірну олію ванілі з плодів (стручків) ванілі. Натуральна олія ванілі має тонкий солодко-освіжаючий аромат і здавна вважається сильним природним афродизіаком.

Дія

  • для підвищення потенції;
  • заспокоює, усуває безсоння;
  • нормалізує кислотність і рівень цукру в крові;
  • нейтралізує дію алкоголю;
  • полегшує передменструальний синдром;
  • покращує самопочуття.

Способи зовнішнього застосування

Збагачення косметики: 2-3 краплі на 15 г косметичного засобу.

Масаж: 4-6 крапель на 15 мл будь-якої рослинної косметичної олії.

Ванни: 5-6 крапель розчинених в кефірі, молоці, сиворотці, меді на ванну води.

Інгаляції: 1-2 краплі на 1-2 л гарячої води;

Масляний компрес, загальний масаж, розтирання: 3-5 крапель на 10 мл базової рослинної олії;

Ароматерапія: додати 3-5 крапель ефірної олії ванілі в ароматичну лампу на 15 кв.м приміщення, оскільки таким чином вона допомагає створити в домі приємну атмосферу спокою, затишку і заспокоєння. В ароматерапії олію ванілі часто використовують у поєднанні з іншими ефірними оліями. Вона чудово поєднується з квітковими, цитрусовими і хвойними оліями. До них відносяться, зокрема, олії апельсину, ветиверу, гвоздики, іланг-іланга, коріандру, кориці, ладану, лайма, мандарина, неролі, сантала, троянди.

Протипоказання

Індивідуальна непереносимість олії, крім того, важливо знати, що ванільна олія фототоксична, а значить, не повинна бути використана перед виходом на відкрите сонце. Також вона протипоказана дітям і вагітним жінкам.

Умови зберігання

Зберігати щільно закритою при температурі від +5 до +25°C, в недоступному для дітей місці.