Отримують із насіння куща симонії китайської, який росте в посушливих районах південної частини Північної Америки, методом холодного пресування.

Рідкісна рослина, яка не має собі рівних за хімічним складом в рослинному світі. Її називають рослинним воском, за складом і якостями аналогічна спермацету. Олія густої консистенції, але з надзвичайно високою проникаючою і всмоктуючою здатністю, забезпечує захисний шар, не залишає жирного блиску на шкірі і волоссю.

Має високий вміст вітаміну Е, що визначає її антиоксидантну, протизапальну, регенеруючу дію і здатність до довготривалого зберігання без згірклості. Додавання 1-2% олії жожоба до інших рослинних олій продовжує термін їхнього зберігання.

Дія

  • протизапальна, регенеруюча, антиоксидантна, омолоджуюча, пом’якшуюча.

Показання

  • для догляду за шкірою будь-якого типу, особливо сухою, пересушеною, запаленою, яка лущиться;
  • старіюча, втомлена, в’яла шкіра;
  • зморшки навколо очей;
  • проблемна шкіра, вугрові висипи, тріщини, незначні травми, сухий дерматит;
  • для догляду за губами, особливо сухими, обвітреними, потрісканими;
  • для догляду за шкірою після бриття, прийняття сонячних ванн і водних процедур;
  • для пом’якшення затверділих частин шкіри на долонях, ліктях, підошвах ніг;
  • колоїдні рубці, профілактика і усунення розтягнень шкіри після вагітності чи зміні маси (ваги) тіла;
  • целюліт;
  • один із кращих засобів для догляду за волоссям будь-якого типу, особливо фарбованим, сухим і ламким.

Способи зовнішнього застосування

Використовується в чистому вигляді чи додається в кількості від 1-5% до інших рослинних олій (мигдальної, персикової, абрикосової і виноградних кісточок) для збагачення косметичних засобів (10-15% олії жожоба до кремів і лосьйонів і 5-10%- до шампунів і бальзамів, а також як основа для розчинення ефірних олій для масажу, масок, аплікацій, змащувань.

Олія для догляду за шкірою: олія використовується в чистому вигляді, в суміші (1:1) з рослинними оліями (авокадо, мигдальною та іншими кісточковими оліями) або, як основа, для розчинення ефірних олій.

Для щоденного догляду за шкірою будь-якого типу: безпосередньо після бриття, прийняття водних процедур чи сонячних ванн змащувати шкіру чистою олією жожоба чи її сумішшю з іншими рослинними оліями (авокадо, мигдальною, персиковою, абрикосовою), або додати 1-2 столові ложки основи по 1 краплі ефірних олій апельсину, лімета, розового дерева чи троянди.

Олія від зморшок навколо очей: використовується в чистому вигляді або з додаванням до 1-2 столових ложок по 1-2 краплі ефірних олій троянди і сантала, або сантала, неролю і ліметта.

При глибоких зморшках: краще використовувати олію жожоба в суміші з олією авокадо або мигдальною (1:1), як основу до 1-2 столових ложок додати по 1-2 г ефірних олій ліметта, м’яти, фенхелю чи неролю, сосни чи неролю, сосни, ліметта.

При сухій, запаленій, шкірі, яка лущиться: аналогічним способом або у вигляді маски і аплікації. До 1-2 столових ложок основи по 1-2 краплі ефірних олій сантала, апельсину, ромашки.

При в’ялій, старіючій, втомленій шкірі (схильній до появи червоних плям «втоми»): до 1-2 столових ложок олії жожоба додати по 1-2 краплі ефірних олій ліметта, кайєпута, сантала чи пачулі, ромашки і сантала.

При проблемній шкірі: до 1-2 столової ложки олії жожоба додати по 1-2 краплі ефірних олій кедра і кайєпута, або лаванди і гвоздики. Змащувати проблемні ділянки шкіри або робити аплікації на 15-20 хвилин 1-2 рази на день.

При втраті еластичності шкіри, рубцях і розтягненнях шкіри: змащувати проблемні ділянки олією жожоба чи її сумішшю з іншими рослинними оліями, або додаючи до 1-2 чайних ложок основи 2-3 краплі ефірної олії розмарину і 1-2 краплі лавандової, м’ятної і гвоздичної. Цю суміш втирати в уражені ділянки шкіри.

Для запобігання розтягнень: на 2 столові ложки основи додати по 1-2 краплі ефірних олій лимону і мандарину. Використовувати для масажу і втирання проблемних ділянок шкіри.

Для пом’якшення затверділих ділянок шкіри: використовується олія жожоба в чистому вигляді чи в суміші з іншими рослинними оліями, або до 1-2 чайних ложок основи додати по 4-5 крапель ефірних олій чайного дерева і майорану чи 7-10 крапель неролі. Використовувати для масажу чи аплікацій. При целюліті використовується в чистому вигляді чи з додаванням до 1-2 столових ложок основи по 2-3 краплі ефірних олій герані, ялівцю, лимону і фенхелю, або лаванди, пачулі, розмарину і кипарису, для жорсткого масажу проблемних ділянок шкіри.

Для догляду за губами: до 1-2 столових ложок олії жожоба додати по 1-2 краплі олій ліметта, меліси або м’яти перцевої чи троянди і меліси. Щодня зранку і ввечері наносити олію на губи, легко масуючи їх.

Для догляду за волоссям: Олією жожоба чи шампунем, збагаченим олією жожоба, змащувати, трохи втираючи, коріння волосся за 10-15 хвилин до миття голови. На гребінець в чистому вигляді, або в поєднанні з ефірними оліями на 1 чайну ложку олії жожоба додати 5-7 крапель ефірної олії іланг-іланга чи ромашки, або сантала чи апельсину. Наносити на гребінець і розчісувати волосся 2-3 рази на день. Особливо ефективна при сухому, ламкому, тонкому волоссю.

При випадінні волосся: проводиться аналогічна процедура, але з додаванням ефірних олій евкаліпту чи імбиру, або сосни, або кедра чи шавлії. Ці композиції олій з олією жожоба можна використовувати для аплікації на волосяну частину голови, при випадінні волосся на 15-20 хвилин перед миттям голови.

Протипоказання

Індивідуальна непереносимість олії жожоба.

Умови зберігання

Зберігати щільно закритою при температурі від +5 до +25°C, в недоступному для дітей місці.