Отримують методом холодного віджиму із шкірки стиглих плодів бергамота справжнього.

Невисоке дерево (до 4,5 м) з гладеньким овальним листям і круглими плодами зелено-жовтого кольору, зовнішньо подібними на маленькі апельсини. Росте в тропічних районах Азії. Названо в честь італійського міста Бергамо, де вперше почали продавати олію цього дерева. Вона здавна застосовується в італійській медицині. За даними останніх досліджень, олія бергамота особливо ефективна при лікуванні інфекційних захворювань порожнини рота, шкіри, дихальних і сечостатевих шляхів.

Лікувальні властивості

  • швидко й ефективно понижує підвищену температуру при інфекційних і запальних хворобах; для пониження температури ставиться холодний компрес на ікроножні м‘язи: 15 крапель на 200 г води;
  • при зовнішньому застосуванні знезаражує шкіру і слизові, знімає запалення, посилює регенерацію клітин, нормалізує вуглецево-жировий обмін;
  • показана при нерегулярному серцебитті;
  • посилює сексуальні можливості;
  • має антисептичну і кровоспинну дію при стоматитах, захворюваннях ясен;
  • активізує процеси виділення шлаків з організму;
  • стимулює імунну систему;
  • містить велику кількість провітаміну А;
  • підвищує гостроту зору;
  • рекомендується при нервових станах, підвищеному розумовому навантаженні(в період екзаменів у студентів і школярів);
  • використовується при безсонні, депресії, стресах, відчутті страху, оскільки заспокійливо діє на центральну нервову систему, сприяє створенню хорошого настрою;
  • рекомендується для догляду за сухою і потрісканою шкірою внаслідок недостачі вітамінів;
  • підвищує тугор шкіри, стимулює місцевий кровообіг;
  • використовується для антицелюлітного масажу при целюліті як окремо, так і в поєднанні з геранієвою, лимонною, ялівцевою, кипарисовою олією.

Дозування

  • Зовнішньо: 7-10 крапель на 10 мл рослинної олії.
  • Внутрішньо: 2-3 краплі на 1 чайну ложку меду 3 рази в день.
  • Ванни: 6-8 крапель.
  • Полоскання: 1 крапля на 1 склянку води.
  • Збагачення косметичних засобів: 5-6 крапель на 1 г основи.

Протипоказання

Виразкові хвороби шлунково-кишкового тракту, гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Примітки

Не використовувати у складі масажної олії перед прийняттям сонячних ванн, оскільки під впливом прямих сонячних променів сильно висушує шкіру.

Умови зберігання

Зберігати щільно закритою при температурі від +5 до +25°C, в недоступному для дітей місці.